De Sustainable Development Goals van Wibra

Afgelopen week – van 21 tot en met 27 september – was het de SDG Action Week, een week waarin de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties centraal staan. Het thema dit jaar was Act Together Now. Want: verandering begint met actie en hoe meer mensen en organisaties in actie komen des te groter het effect. Met onze MVO-strategie Wibra Welbewust helpen we graag bij de realisatie van de SDG’s.

In 2015 hebben de landen van de Verenigde Naties – waaronder Nederland en België – zeventien SDG’s (Sustainable Development Goals) geformuleerd: doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s geven richting aan hoe we wereldwijd het hoofd kunnen bieden aan uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Bij Wibra werken we daar graag aan mee. Met onze MVO-strategie Wibra Welbewust sluiten we dan ook aan bij de SDG’s. Concreet dragen we bij aan de volgende doelstellingen.

SDG 1 Geen armoede

Bij Wibra willen we dat iedereen eerlijk betaald wordt, ook de medewerkers van onze leveranciers. Samen met die leveranciers werken we dan ook aan salarisverhoging voor hun medewerkers. We doen audits om meer inzicht te krijgen in de salarissen en we bespreken hoe salarisverhoging gerealiseerd kan worden.

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn

Een goede gezondheid is van essentieel belang. Regelmatig bezoeken we leveranciers wereldwijd en we voeren constructieve sociale audits bij hen uit. Op basis daarvan werken we aan de verbetering van de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers.

SDG 4 Kwaliteitsonderwijs

Niet alle landen kennen een leerplicht, terwijl kwaliteitsonderwijs voor iedereen essentieel is. Bij Wibra zorgen we ervoor dat er geen kinderen werken bij onze leveranciers. Daarnaast verzorgen we trainingen over sociale arbeidsrechten bij leveranciers.

SDG 5 Gendergelijkheid

Wereldwijd zijn de meeste fabrieksmanagers, -eigenaren en -supervisors man. Terwijl 80 procent van de 75 miljoen mensen die in die industrie werken, vrouw is. Vrouwenrechten komen soms in het gedrang. Bijvoorbeeld in China, waar jonge vrouwen vaak zo’n 150 uur per maand overwerken, zonder verzekering of arbeidscontract. Bij Wibra monitoren we met audits of er sprake is van genderongelijkheid in de fabrieken waarmee we samenwerken. We maken ons hard om dit tegen te gaan.

SDG 6 Schoon water en sanitair

Goede koffie en schone toiletten: belangrijke voorwaarden om prettig te kunnen werken. Ook bij onze leveranciers. Tijdens onze eigen fabrieksbezoeken en onafhankelijke audits voor goede arbeidsomstandigheden letten we goed op veiligheid en hygiëne.

SDG 8 Waardig werk en economische groei

Bij Wibra willen we dat ook de werknemers van onze leveranciers eerlijke kansen krijgen, een fair loon ontvangen en werken onder goede omstandigheden. Om dit te realiseren zoeken we de samenwerking op met onze leveranciers. Immers: de hele industrie moet een omslag maken en door samen op te trekken kunnen we continu focussen op verbetering.

SDG 10 Ongelijkheid verminderen

Gelijkheid voor iedereen en op alle fronten: daar staan we voor bij Wibra. Zowel binnen onze organisatie als bij onze leveranciers. We zorgen onder meer voor gelijke lonen in gelijke functies en gelijke rechten op training. En bij de werving van medewerkers wordt er niet gediscrimineerd.

SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie

Grondstoffen worden steeds schaarser en de productie van kleding en textiel zorgt voor veel waterverbruik en CO2-uitstoot. Met het oog op een betere wereld werken we bij Wibra hard aan het (her)gebruik van grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Om die vervolgens op eerlijke, veilige en milieuvriendelijke manier te verwerken in onze eindproducten.

SDG 13 Klimaatactie

We ontwikkelen steeds meer kleding en producten op basis van gerecyclede en milieuvriendelijke grondstoffen. Dat vinden we belangrijk: elk duurzaam product in onze winkels draagt bij aan de vermindering van milieubelasting.

SDG 14 Leven in het water

Bij de productie van kleding en textiel wordt veel water gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het verfproces. We vinden het van belang dat onze leveranciers zorgvuldig omgaan met het water dat ze gebruiken én lozen. Goede waterzuiveringsinstallaties zijn essentieel: die voorkomen dat vervuild water terechtkomt in open water. 

SDG 15 Leven op het land

Ontbossing is wereldwijd een groot probleem. Bij Wibra kopen we zoveel mogelijk papier en hout in met FSC-keurmerk, want dat voldoet aan strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Op die manier dragen we bij aan de vermindering van de ontbossing.

SDG 17 Partnerschap om de doelen te bereiken

We zijn ambitieus en nemen onze verantwoordelijkheid. Een betere wereld, daar zorg je sámen voor, zo vinden we bij Wibra. Daarom werken we op MVO-gebied samen met partijen die ons helpen onze duurzame doelen te realiseren.